Lindesnes fyr.

Lindesnes fyr er Norges sørligste fyr. Med sine beskjedne 16 meters høyde er fyret på langt nær blant de høyeste. Men med sin beliggenhet på en 35 meter høy klippe når lyset herfra likevel langt til havs.
På godværsdager (eller netter) kan lyset herfra ses på 20 nautiske mils avstand, eller ca. 37 km på landkrabbemåleenheten. Det nåværende støpejernstårnet ble bygget i 1915, men fyrets historie strekker seg helt tilbake til 1725. Vel, allerede i 1656 ble det første lyset tent her, da i form av 30 talglys på toppen av et tre etasjers tårn, men dette var en så dårlig løsning at lysa ble slukket allerede etter noen få måneders drift. Da driften ble gjenopptatt i 1725 ble det brukt åpne kullfyrte gryter.
I 1822 ble fyrgrytene flyttet inn i et mer lukket kullfyr, og i 1854 kom endelig linseapparatet som fremdeles benyttes. Dette linseappareatet er blant de største som finnes, en såkalt 1. ordens linse av fransk fabrikat. Vi besøkte Lindesnes fyr i et fantastisk flott vær i dag, 1. påskedag 2016.

 Lindesnes fyr ligger 2518 km. fra Nordkapp og 2814 km. fra Slettnes fyr, Norges nordligste fyr.

 Vi parkerte oppe ved Fyrgryta, en restaurant / kiosk som har åpent i høysesongen.


 Inngangen der man må kjøpe billetter for å komme inn.


 Like ved inngangen er det kafe og utstillingslokaler.


 Fyrbetjentboligen til venstre, fyrmesterboligen til høyre. I fyrmesterboligen er det kontor og utstillingslokale, halve fyrbetjentboligen kan man leie som feriehus.
I dag er det to fyrbetjenter som deler fyrbetjentjobben mellom seg, 
med 14-dagers turnus-tjeneste.


 Støpejernstårnet har en høyde på 16 meter.


 Det gamle kullgrytefyret fra 1822


 Inngangen til tårnet. Når man har løst billett er det adgang her.


 Trappen inne i tårnet.


Støpejernstårnet er skrudd sammen med flere hundre kraftige bolter.


 Flott utsikt fra tårnet, her mot sørøst.


 Utikt mot nordvest.


 Drivverket for linsa. Fra 1854! 


 På plassen utenfor tårnet er det en kikkert og inskipsjoner i kompassrosa over hva som befinner seg i alle himmelretninger.En flott 1. Påskedag på Lindesnes fyr nærmer seg slutten.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Her kan du skrive innlegg til oss !